I glaset: Axel Prüfer - Le Temps de cerises "La Peur du Rouge"


Axel Prüfer föddes i Östtyskland , men som ung flyttade han till Languedoc för att börja göra vin. Axel träffade Eric Pfifferling tidigt som inspirerade honom att göra den typ av vin som han gör idag. År 2003 etablerade han Domaine Les Temps de Cerises som hänvisar till en gammal Parisien låt från revolutionen. Axels vingårdar surrar av liv: insekter, örter, blommor och ogräs. Vildsvin strövar i de närliggande skogarna och Axel använder människohår som samlats in från de lokala frisörer för att distrahera dem ifrån att äta alla druvorna. Avkastningen är super låg. Vineriet är minimalistisk, minst sagt: endast ett fåtal stål och glasfiber tankar. Trä används bara om det är super gamla och kommer inte att dela några smaker i den färdiga produkten. SO2 används sällan. Axels vita "La Peur de Rouge" (chardonnay) är skandalöst komplicerad och individuellt.
Nu blir jag nyfiken :-D Färgen är gul och riktigt härligt grumlig. Doften har ton av ananas, paranöt, yoghurt och litchifrukt. Smaken är rund, fyllig, tanninrik med inslag av tjära, flinta och och ligger och rullar länge i munnen. Det här vinet kräver verkligen sin mat, varför inte en halstrad torskrygg med rågkorn, lite skön bitter frisésallad, rostad mandel, äggkräm och en buljong på vinet med massa smör :-D
Köps i Köpenhamn på Rosforth & Rosforth

Kommentarer

Populära inlägg